Csatlakozz közösségi oldalainkhoz!

Cikkek

Ma már szakma a házi segítség

Nem kell a tengerentúlra utaznia, sőt a határt sem átlépnie annak, aki bébicsőszködésből vagy takarításból szeretne megélni. Egyre többen hajlandóak Magyarországon is a pénztárcába nyúlni, hogy könnyítsék életüket. E tevékenységek közös jellemzője, hogy szinte teljes egészében a feketegazdaságot gyarapítják.

Bővül azoknak a köre, akik szívesen vigyáznak más gyerekére vagy takarítást vállalnak Magyarországon. Nemcsak a számuk gyarapszik, de egyre szélesebb rétegből verbuválódnak, sokan akár több diplomával a zsebükben is hajlandóak más csemetéjét gardírozni. Elsősorban az ötvenes korosztályban találni olyanokat, akik valamilyen okból kiszorultak a munkaerőpiacról, átképezni már nem akarják magukat, saját gyerekeik már kirepültek, és dolgozni szeretnének. Katalin például 45 éves koráig dolgozott egy belvárosi üzletben, amikor azt tulajdonosa bezárta. Egy évig keresett állást, aztán az egyik szomszédja megkérdezte, nem vigyázna-e a gyerekére, amíg ő dolgozik. Két évig vigyázott két kislányra, s miután ők elköltöztek, három új családot talált, ahol jelenleg is dolgozik. A fiatalok jellemzően továbbra is a külföldet választják, ahol a magasabb jövedelem mellett nyelvet is tanulhatnak.

Ma már a családok többsége nem gyerekfelügyelőt keres a szó klasszikus értelmében, aki csupán jelenlétével gyarapítja a családot, és igazából a gyermek testi épségének megóvása a fő cél, hanem valójában pótmamát. Ezt mutatják a bébiszitterképző tanfolyamok is, ahol fejlesztőgyakorlatokat, játékokat okítanak, s szinte óráról órára lebontva megtanítják, hogyan kössék le a csemetét.

Növeli a keresletet az is, hogy a szakemberek többsége nem javasolja a gyermekek bölcsődei elhelyezését, mivel úgy vélik, három-négy éves kor előtt a csemeték szocializációs képessége és igénye még nem alakul ki. A versenyszférában dolgozók sok esetben nem tudják azt vállalni, hogy 3-4 évet vagy ennél is többet otthon töltsenek két-három gyermekkel. Bár a törvény védi a gyesen lévő kismamákat, a munkahelyek többsége nem fogadja tárt karokkal az évekig otthon tartózkodó munkavállalókat.

Az órabérek 500 és 1200 forint körül alakulnak, de ennél magasabbak is lehetnek, ha különleges igényeket támaszt a család. A díj az óraszámok emelkedésével csökken. A fixen napi 8-10 órát dolgozó bébiszitterek 60-120 ezer forint között keresnek, ami az esetek többségében nettó bért jelent, hiszen alig akad olyan gyerekfelügyelő, aki adózna a pénz után. Az igények változóak, akadnak, akiknek már néhány hónappal a szülés után vissza kell menniük dolgozni, és napi 8-10 órára keresnek bébicsőszt, vagy az óvodából kell elhozni a csemetét, és estig szórakoztatni. Sokan csak néhány óra szabadidőt szeretnének - egy színház, mozi, vagy buli erejéig akarják jó kezekben tudni gyermeküket.

A családok többsége ódzkodik attól, hogy hirdetés útján találjon valakit a gyerekei mellé, és közvetítőcég segítségét veszi igénybe, ha az ismeretségi körében nem talál megfelelő személyt. Az Au-Pair Kft. rendszerében 70-100 aktív bébiszitter található - mondta lapunknak Nagy Tímea irodavezető. A családok bizalommal fordulnak a közvetítőcég felé, ahol leinformált jelentkezők közül választhatnak. Az iroda összehozza a családot a jelölttel, amiért 50 ezer forintot kér, aztán a megrendelő alkudja ki az árat és a fizetés formáját is.

A Micimackó Pótmama Szolgálatnál 60 aktív bébiszitter van regisztrálva - tájékoztatta lapunkat Szarvas Krisztina ügyvezető igazgató. A cég 24 órás ügyeletet tart, azaz szinte biztosan tudnak egy órán belül gyerekfelügyelőt biztosítani. A közvetítésért az iroda nem kér pénzt, azonban a bébicsősz-aspiránsoknak részt kell venniük az általuk szervezett oktatáson, amelyért 27 ezer forintot számláznak. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a bébicsőszöket a család foglalkoztatja, és minden alkalommal tájékoztatják a kollégákat a munka hivatalossá tételének lehetőségeiről, így az alkalmi munkavállalói könyv vagy az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásának módjáról. A két cég Budapest és vonzáskörzetében működik, de vidéken is található már bébicsősz-közvetítő. A Bébiszitter 24 Sopron és környékén kezdte meg működését a közelmúltban, egyelőre hat állandó gyerekfelügyelővel. - A nap 24 órájában vállaljuk, hogy fél órán belül megérkezik a segítség - ígéri Straszner Gábor ügyvezető igazgató.

Sokan találnak egymásra ismerősök ajánlásán keresztül. Egy multinacionális cég felső vezetője rögtön a szülést követően felvett egy idős hölgyet. - Egy ismerősöm ajánlotta, nagyon elégedettek voltak vele. Heti 20 órát jön, 800 forintos órabérrel, tehát havonta 65-70 ezer forintot fizetünk. Egyelőre nem dolgozom, tornázni, kozmetikushoz, bevásárolni járok a felszabaduló időben - mondja.

Ha valaki nem szeretne közvetítőhöz fordulni, és az ismerősök sem tudnak ajánlani valakit, elég egy hirdetést feladni vagy az interneten körbenézni a számtalan tematikus oldal valamelyikén. - Bár sokan riogattak, magam vettem kezembe az irányítást, és feladtam egy hirdetést a helyi lapban. Legalább hatvanan jelentkeztek. Volt olyan, akivel fél órán keresztül beszélgettünk arról, hogy mennyit fizetek, ő hogy tudja az idejét beosztani, és csak a végén kérdezte meg a gyermekem nevét. De sikerült megtalálni a mostani bébiszittert, és nagyon elégedett vagyok - számol be tapasztalatairól a fiatalasszony, aki nem sajnálta az időt a keresgélésre.

Klasszikus értelemben vett házvezetőnőt, aki naponta gondoskodik a háztartásról, még elvétve alkalmaznak Magyarországon, heti 1-2 alkalommal járó takarítót azonban egyre gyakrabban. A megbízók többsége ismerősökön keresztül talál bejárónőt, de közvetítőcégek is egyre gyakrabban keresnek takarítót nemcsak cégek, hanem magánszemélyek számára is. A fizetség megegyezik a bébiszitterekével, azaz 500-1200 forint között van. A lapunk által megkérdezett, magukat hirdető takarítók elmondása szerint általában hosszabb távon dolgoznak egy-egy családnál. Alkalmanként 5-8 órát töltenek a lakásban, így havonta 60-100 ezer forint is összejöhet, ha minden napra akad megrendelés. - Mivel nem adózunk utána, ez nem rossz pénz - mondja egyikük -, de szinte nincs olyan hónap, hogy valaki ne mondana le egy alkalmat. Ráadásul viszonylag ritka, hogy valaki minden napra találjon egy házat.

Mlinkovics Ildikó
Népszabadság, 2005. április 5.

© 2003-2017 Best-Work Oktató és Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva.
Felnőttképzési engedély szám: E-001164/2015
Adatvédelmi tájékoztató

Látvány és kivitelezés: Scarab Design

Tartalomkezelés: Computer Doctor