Csatlakozz közösségi oldalainkhoz!

Állásfoglalás a gyermekek napközbeni alapellátásának átalakításáról

Regisztráció
bébiszitterek igényléséhez

Amennyiben bébiszittert
szeretnél igényelni, töltsd ki
Regisztrációs lapunkat!

Bébiszitterek igénylése

Bébiszitterek igénylése
rendezvényekre

Házavatóra, rendezvényre, esküvőre ingyenes játszóházi felszerelés biztosítás, teljes körű bébiszitter szervezéssel.

Bébiszitterek igénylése rendezvényekre

Szarka Nóra 2015. 10. 20.
Forrás: http://www.nlcafe.hu/ezvan/20151020/csaladi-napkozi-bolcsode-/


Egy törvényjavaslat szerint 2017-től megszűnnek a családi napközik, és három újfajta bölcsődetípus is lesz. Hogy ez megoldja-e a kisgyerekes családok gondjait, azt egyelőre senki sem tudja.

A mostani férőhelyek mindössze arra elegek, hogy a három év alatti gyerekek 10-15 százalékát ellássák, ezzel pedig az EU-tagországok legalsó negyedébe tartozunk. A fejlettebb országokban ez az arány 30–67 százalék között van. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tervei alapján 2018-ra 60 ezerre nőhet a bölcsődei férőhelyek száma, és még ezzel a számmal is messze lemaradnánk az uniós átlagtól.

A települések több mint 85 százalékában még mindig nincs semmilyen napközbeni ellátás a három év alatti gyermekek számára – írja a Magyar Nemzet a KSH adataira hivatkozva. A bölcsődével rendelkező települések közül 2014-ben 174 településen 100 és 110 százalék között volt a kihasználtság, 29 településen még ennél is komolyabb túlterheltséggel működtek. Tavaly közel kétezer gyerek felvételét utasították el hely hiányában, majdnem minden második a fővárosban járt volna bölcsődébe. Az összevont óvoda és bölcsőde sem jelent megoldást, a gyerekek fele fizetős bölcsődébe jár.

A törvénytervezet

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának törvénytervezete szerint három új típusú bölcsőde is alapítható, és már a 10 ezer lakosúnál kisebb településeken is kötelező lesz egy olyan intézmény fenntartása, amelyben napközben háromévesnél kisebb gyerekekre felügyelnek. Ehhez a településen legalább öt gyermek elhelyezésére kell hogy legyen igény, vagy több mint 40, kétévesnél fiatalabb lakosnak kell lennie a faluban vagy a kisvárosban. A 10 ezer fősnél nagyobb településeken eddig is kötelező volt a bölcsőde fenntartása. Az új előírásnak legkésőbb 2018 végéig kell eleget tennie az önkormányzatoknak. A hagyományos bölcsődén kívül létrehozható mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde vagy családi bölcsőde. A mini bölcsőde azt jelenti, hogy egy csoportban legfeljebb hét gyerek lehet, akiknek az ellátásához elég egy kisgyermeknevelő és egy dajka. A munkahelyi bölcsődéhez még ennyi felnőtt sem kell, elég csoportonként 1,5 gondozó. A családi bölcsődét akár egy családi házban is lehet működtetni maximum öt kisgyermek számára.

Megszűnve átalakulunk

A Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesületének elnöke, dr. Mátay Katalin nagyon bizakodó. Szerinte ez akár jó is lehet, de – mint mondja – az ördög a részletekben rejlik, ezek pedig majd a gyakorlatban derülnek ki. A törvénytervezetet megkapták társadalmi egyeztetésre, de már előtte is tudták, hogy változások lesznek a családi napközikkel, mert a köznevelési törvény is változott. Vagyis idén szeptembertől már az óvodáskorú gyerekeknek kötelezően óvodába kell járniuk, az iskoláskorúak pedig délután négyig iskolában vannak. Így előre látható volt, hogy a családi napközik csak a 3 év alatti gyerekek ellátásában vállalhatnak komolyabb szerepet. Csak a nevek változnak meg tehát: a családi napközikből családi bölcsődék lesznek vagy lehetnek. Ha a családi napközi családi bölcsődeként működik tovább, akkor ezt a kormányzat anyagilag támogatja.

Fizetős napközbeni gyermekfelügyeletek

Ha a családi napköziből napközbeni gyermekfelügyeletek lesznek, akkor az teljes egészében fizetős lesz, tehát a szülők, akik oda íratják a gyereküket, vállalják ennek a költségeit is. Ide járhatnak majd a 3 év alattiak, vagy olyan óvodáskorúak, akiket az óvodalátogatás alól felmentenek: akár a család kérésére, akár mert nem vihetők közösségbe. Jöhetnek olyan iskolások, akiknek még 16 óra után is szükséges a felügyelet, illetve olyan diákok is, akiket a délutáni iskolalátogatás alól felmentenek. Egy biztos: a napközbeni gyermekfelügyeletekért fizetni kell majd, ezt nem támogatja az állam.

A puding próbája az evés

2016 augusztusának végéig kell eldönteniük a családi napköziknek, hogy melyik irányba váltanak. Tehát a családi bölcsőde és a napközbeni gyermekfelügyelet között választhatnak majd az eddigi családi napközik. Mátay Katalin azt is elmondta, hogy a jövőben az önkormányzatoknak is szerepet kell vállalniuk abban, hogy a három éven aluliak megfelelő ellátásban részesüljenek, vagyis hogy a lehetséges bölcsődetípusok melyik formáját segítik elő. Az elnöknő szerint a kistelepüléseken valószínűleg egyszerűbb lesz a családi bölcsik létrehozása, mint egy állami bölcsőde megépítése. A családi bölcsi csak akkor róhat nagyobb kiadást a családokra, ha az önkormányzat nem támogatja anyagilag. Dr. Mátay Katalin szerint egyébként azokon a helyeken, ahol csak néhány kisgyerekről van szó, kifejezetten jó lehet ez a megoldás, mert itt a sajátos nevelési igényű gyerekekkel is jól tudnak foglalkozni, kiscsoportokban.

Már a bölcsihez is protekció kell

Elsőre talán meghökkentő a kijelentés, de mivel országszerte annyira kevés a bölcsis férőhelyek száma, hogy a szülők minden követ megmozgatnak azért, hogy a gyerekük bekerüljön. Ismerőst keresnek, sokszor könyörögnek, a felvételin pedig megígérik a vezetőnek, hogy nagyon segítőkész szülők lesznek a bölcsődei évek alatt, és még sorolhatnánk. Van olyan kerület, ahol már a gyerek születésekor felkeresik a bölcsődét, és egy füzetbe íratják fel a jövőbeni bölcsis nevét, hátha így évekkel később sikerül… A kisgyerekes anyáknak pedig szinte lehetetlen bölcsis férőhely nélkül visszamenni dolgozni, mert a magánfelügyelet sokszor megfizethetetlen.

Óvoda

© Best-Work Oktató és Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva.
Felnőttképzési nyilvántartási számok: E/2020/000045, B/2020/000414
Adatvédelmi tájékoztató

Tartalomkezelés: MikroVPS